Dům u lesa od Cakov and partners

Please enter banners and links.

Nový dům pro mladou rodinu
Bydlení v blízkosti Prahy, v přímém kontaktu s krajinou. Rozhodující je kontext a vztah k okolí. Konstrukce prvního patra s cihlovým obkladem podobným archetypu venkovského domu je umístěna na betonovém podkladu, který je jednostranně otevřen k výhledu. Spolehlivé materiály jsou předpokladem pro dlouhodobou životnost a důstojné stárnutí v přirozeném kontextu lokality.

Rodinný dům v Petřkově u Prahy byl navržen pro mladou čtyřčlennou rodinu. Majitelé nás oslovili jednoduchým úkolem: navrhnout dům. Dali nám předpisy z místního úřadu a zbytek nám nechali. Řekli nám, že budou svůj byt prodávat v Praze a že budou z výtěžku z tohoto prodeje spolu s malou hypotékou financovat výstavbu nového domova. Bylo jasné, že jsme byli najati od počátku nejen jako architekti, ale také jako rodinní rozpočtoví poradci, protože žádný z investorů nebyl z průmyslu. Kromě toho byla matka na mateřské dovolené, starala se o dvě malé děti a celý rodinný rozpočet poskytoval její manžel. Mnoha známá situace.

Na rozdíl od konvenčních nových domů postavených v satelitních oblastech velkých měst, kde je velký rodinný dům postaven na malém pozemku o rozloze 500 až 600 m 2 (často s dvojnásobkem přípustného zastavěného prostoru), jsme se s investory shodli na tom, že v tom je nutné investovat do prostoru. Ne vnitřní prostor, ale prostor pro život a soukromí. Díky vzájemné důvěře a dobré komunikaci byl návrh vytvořen bez zbytečných dodatků a v omezeném rozpočtu. Dům zabírá pouze deset procent plochy pozemku o rozloze 2000 m 2 . Celková užitná plocha domu je 223 m 2, včetně garáží a technických místností. Rodinný dům má garáž pouze pro jedno auto, které bez ohledu na to, jak velké, téměř vždy skončí jako sklad (což bylo v tomto případě také potvrzeno). V domě není bazén, zahradní výklenek ani letní kuchyně. Velikost otvorů na fasádě byla navržena tak, že v případě finančního nedostatku budou vyplněna plastovými okny bez přepážek, čímž se zachová vizuální záměr. Naštěstí se to nestalo a byla instalována hliníková okna.

Spolupráce s investorem začala ještě před zakoupením pozemku. Pozemky jsme navštívili společně a po vzájemné dohodě ji kupující koupil. Výhodou pozemku je, že se nachází na konci obce, sousedé mají pouze dvě strany a další dvě strany ohraničují lesy a volnou krajinou. Samotný dům se nachází v severovýchodní části pozemku. Udržuje potřebnou vzdálenost od severu a od ulice. Zbytek jihozápadní části pozemku je určen pro život rodiny. Pozemek plynule proudí do lesů a krajiny, kde se volně žijící zvířata volně pohybují. To bylo rozhodující při tvorbě konceptu. Dům je uzavřen ze strany sousedů a otevírá se směrem na jihozápad, takže je součástí přírody. Tento pocit je patrný z každé místnosti v domě,

Funkční rozdělení domu je velmi běžné. V přízemí se nachází kuchyň, jídelna, obývací pokoj a technická část domu. Společnému prostoru dominuje „obraz“ v podobě pevného zasklení, které rámuje okolní krajinu, která se mění v závislosti na ročním období. V prvním patře jsou čtyři ložnice a dvě koupelny. Tyto dvě zóny se liší jak tvarem, tak použitým materiálem – obdélníkové přízemí je definováno architektonickým betonem. Vyztužená železobetonová stěna vedle své podpůrné funkce slouží jako clona, ​​která pokrývá automobily zaparkované před garáží a poruchu, která před ní často vzniká. K hlavnímu vchodu do domu vede podsvícená lavička vyčnívající ze zdi. První patro domu je umístěno na betonovém kvádru. Cihlové obklady fasády a šikmé hliníkové střechy ji jasně odlišují od materiálů, které jsou v ní použity. Důraz byl kladen na neudržování domu – proto byly k fasádám a střechám přidávány trvanlivé materiály, které doplňují hliníková okna a betonové vozovky kolem domu.

Redakce AW 2019