Arwest architects: Svoboda v přístupu k projektům

Please enter banners and links.

Stephan Yeghiazaryan
Aram Edigaryan

Arwest architects je architektonický ateliér sídlící v Jerevanu, který založili Aram Edigaryan a Stephan Yeghiazaryan v roce 2010.

Studio má v současné době pobočky v Jerevanu a Moskvě. Filozofie, s níž byla firma založena, tedy svoboda v přístupu k projektům, umožnila rozvíjet multidisciplinární působení a začlenit tak veškeré zkušenosti a znalosti. Návrhy studia Arwest architects byly publikovány v různých domácích i zahraničních časopisech.

Restaurace Stěna

Plocha pozemku: 1 025 m2
Zastavěná plocha: 305 m2
Plocha zahrady: 885 m2
Celková plocha: 1 477 m2
Navržená plocha: 1.078 m2
Užitná plocha: 1 238 m2
Plocha podzemního parkoviště: 28 míst

Pozemkem je typická parcela v jihozápadní části Moskvy z konce 80. let. Stavba je umístěna mezi rezidenční vícepodlažní zástavbou, chráněným přírodním komplexem a čerpací stanicí Lukoil a byla vybudována počátkem 90. let, přičemž podle urbanistického zadání byla navržena jako místo k veřejnému stravování, nebo spíše jako restaurace. Trojúhelníkové formy skel a bílých travertinových stěn dodávají budově výraz a energii, čímž vystupuje z monotónnosti a bezvýraznosti okolí. Jelikož restaurace se nachází v těsné blízkosti hořlavé čerpací stanice a rybník téměř rozděluje tento úsek na dvě části, bylo nutné oddělit budovu čerpací stanice pět metrů vysokou zdí a „pověsit“ společenský sál nad zem pomocí ocelových kabelů a železobetonových stožárů.

Koncept rekonstrukce nábřeží Novodanilovskaya

Celková plocha: 14 190 m2
Zastavěná plocha: 6 200 m2
Celková parkovací plocha: 7 140 m2
Počet parkovacích míst: 420

Koncept byl vyvinut podle vzoru obchodního centra Danilovskaya Manufaktura, ačkoli může být úspěšně aplikován na jakékoliv jiné kancelářské centrum. Je určen na území bývalého průmyslového areálu nacházejícího se mezi řekou Moskvou a železnicí Pavelitskiy ve směru od nábřeží Shlyuzovaya k prvnímu průchodu Nagatinskiy. Po rozpadu Sovětského svazu se toto území postupně proměnilo v chaotický shluk kancelářských budov, hotelů a skladů. Investoři postavili a nadále staví budovy, a to bez jakéhokoli rozvoje dopravní infrastruktury. Dnes zde existuje obrovský nedostatek parkovacích míst a chaoticky zaparkovaná auta způsobují neustálé dopravní zácpy. Architektonická koncepce je pokusem o vyřešení daného problému podle příkladu jednoho obchodního centra.
Nedostatek ploch pro parkování automobilů je hlavním problémem této obchodní zóny.

Koncept rekonstrukce nábřeží Novodanilovskaya

Na počátku 90. let 20. století se tady objevil takzvaný „vietnamský trh“. Společnost KR Properties v rámci reorganizace průmyslových oblastí Moskvy v současnosti rekonstruuje obchody ve starých továrnách a vytváří nové obchodní čtvrti ve stylu loftů. Geologické poměry jsou komplikované z důvodu přítomnosti podzemních vod, jakož i městských veřejných služeb na území, takže není možné vytvoření podzemního parkoviště. Podle našeho názoru je jediným způsobem řešení této situace rekonstrukce „Nábřeží Novodanilovskaya“. Navrhuje se zde použít mostní konstrukci, která odděluje chodníky pro chodce od silnic a příjezdových cest, jakož i vytvoření parkoviště se 420 místy na třetí úrovni, která je přístupná přes nájezd z oblasti obchodního centra. K dispozici jsou konferenční místnosti a zasedací místnosti, výstavní prostory a galerie, jakož i restaurace a kavárny na druhé úrovni. Díky tomu mohou být uvolněné chodníky zkvalitněny výsadbou stromů a zeleně.

Bytový a léčebný dům v oblasti Yudanovsk

Hlavní dům
Zastavěná plocha: 232 m2
Celková plocha: 335 m2
Obytná plocha: 238 m2

Léčebný dům
Zastavěná plocha: 103 m2
Celková plocha: 163 m2
Obytná plocha: 112 m2

Plocha o rozloze 1 200 m2 je rozdělena na dvě poloviny mělkou roklí porostlou lesem, která ohraničuje břeh zdejšího jezera. Úkolem je postavit dvě dřevostavby o rozloze 185 x 202 m. Hmota hlavního domu je rozdělena do dvou rozdílných a protilehlých částí dodávajících domu dynamický náboj. Velká okna z barevného skla zabírají celou výšku od podlahy a mají vertikální akcenty pro dosažení vyváženosti s horizontálními předěly ve stěnách. Střecha, boční stěny balkonů a lodžie byly opatřeny bílým plechem představujícím plachtoví, což zároveň zvyšuje dynamiku a lehkost fasády. Architektonický styl druhé stavby, léčebného domu, se liší
od hlavního domu jeho statickou a pevnou kompozicí. Jeho hmota je symetrická. Ve středu je umístěno okno ve tvaru kosočtverce, které otevírá nádherný výhled na jezero a kostel z místnosti pro trávení volného času. Letní venkovní terasa s grilem je umístěna na západní straně budovy. Obě budovy jsou propojeny společnou terasou, která má dřevěnou podlahu. Celková kompozice těchto dvou protilehlých budov se zdá zcela odlišná, bylo ovšem zvoleno řešení jednotného exteriéru, aby tyto dvě formy slil do jednoho celku.


www.arweststudio.ru

 

Zdroj: redakce AW, Organic City 2016