Lilla Rågholmen House od Arrhov Frick Arkitektkontor

Soukromá rezidence na ostrově Lilla Ragholmen využilo krajiny jako čistého plátna při návrhu – flexibilní návrh půdorysu, otevřená průčelí, odhalená konstrukce a horizontální otvory – což dovolilo uspořádání podle pozice slunce, úhly výhledu a požadavek na dostatek soukromí. Objekt je situovaný na soukromém ostrově ve Stockholmském souostroví a díky kontextu celého místa, nabízí výhled do všech směrů.

 

 

Dům je postaven na betonovém soklu, odlitém přímo na odkrytých balvanech. Beton je zdvižený tak, že tvoří obvod celého domu a kolem celých základů je prahová lišta, která je snížena pouze u vstupu do budovy. Lišta je použita jako lavička, úložný prostor a schod; jemná hranice.

 

 

Ze soklu se mřížovitě rozprostírá 16 ocelových sloupků vzhůru tak, aby podepíraly nízko vysunutou převislou dřevěnou střechu. Tento pavilonový prostor je zcela uzavřen ve skle okny širokými 4,2 metrů. Ty se vysouvají až do rohů, čímž je odstraněna hranice mezi vnitřním a vnějším prostorem.

 

 

Do plánu je vloženo několik zafixovaných prvků – kuchyň v centru domu, příčky kolem ložnic a koupelny a krb zavěšený nad betonovou podlahou.